Restaurované dveře věží kostela sv. Jana

Poslední příspěvky v této rubrice byly vcelku kritické, tak teď pro změnu jeden pozitvní.

Na přelomu prosince a listopadu zmizely z portálů věží svatojánského chrámu barokní dveře a nahradila je jakási igelitová plachta. Naštěstí se po pár týdnech dveře vrátily na svá místa, zcela příkladně opravené a navíc v prapůvodní podobě, napuštěné lněnou fermeží a přetřené lazurou v odstínu tmavého dubu. Při resturátorských pracích, které  prováděl Jiří Stýblo ze Sušice, se přišlo na to, že  ozdobný pokryv napodobující žaluzie byl přidán pravděpodobně při opravách v roce 1879. Po konzultaci s vlastníkem – Arciděkanstvím Nepomuk a Národním památkovým ústavem v Plzni bylo rozhodnuto vrátit dveřím původní podobu z poloviny 18. století. Dveře jsou tak pouze prosté svlakové z hladkých širokých fošen, jedinými ozdobami jsou profilovaná klapačka a kování – jistě důkaz toho, že Marie Dominika z Martinic musela na dostavbě chrámu šetřit.

O kvalitě restaurátorských prací svědčí, že na východních dveřích nejsou vůbec patrné stopy po novodobém zadlabaném zámku s hliníkovou koulí(!), který do nich byl vloni z utilitárních důvodů necitlivě vsazen. Místo něj se o větší bezpečnost budoucí malé svatojánské expozice postarají dva drobné zámečky, jejichž mosazné štítky na první pohled téměř přehlénete. Součástí oprav byla i repase původních zámků a závěsů Původní kování z 18. století bylo také restaurováno včetně cínovaného povrchu. A tady bohužel najdeme jedinou drobnou závadu, nikoliv památkouvou, ale technologickou, neboť kování již začíná přes ochrannou vrstvu cínu mírně korodovat.  To je ale opravdu jen piha na kráse. Víc takových oprav!

Restaurátorskou zprávu naleznete zde.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
3 Responses
  1. Mardell Loan napsal:

    The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

  2. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

  3. Edgar Basler napsal:

    I reside in Coventry. I might join The Odd Academy which has a branch in Montgomery. I have a job as Assayer. I also like to Bird Watching.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>