Jak (ne)opravovat fasádu

… ve třech krocích:

1) Vezmeme starou oprýskanou fasádu…

před rekonstrukcí

2) Poškozená místa a zbytečné nerovnosti přetáhneme tenkovrstvou cementovou omítkou, zpevníme umělohmotnou perlinkou …

3) Natřeme  barvou, až oči přechází …

… a máme fasádu jako novou, radost pohledět!

Ne, teď vážně. Oprava průčelí domu čp. 213 v Husově ulici je takřka učebnicovým příkladem jak historické fasády neopravovat. Je jistě chválihodná snaha vrátit poněkud ošuňtělému, místy drobné závady vykazujícímu  a předchozí úpravy prozrazujícímu (zazděné dveře) povrchu slušivější vzhled. Výsledek je ale ukázkou hned několika chyb, k nimž při tom může dojít.

Dům čp. 213 byl postaven v letech 1810-20 a jeho průčelí se až do nedávné opravy dochovalo zřejmě z nemalé části v původním stavu. Šestiosá fasáda jednopodlažního objektu byla členěna čtveřicí plochých, zcela prostě armovaných lesen, spočívajících na mírně předstupující trnoži. Leseny zakončovaly průčelí po obou stranách a ve středu rámovaly opět velice plochý dvouosý  rizalit. Na nich spočívala jednoduše profilovaná korunní římsa. Střídmě zdobené, maloměstské klasicistní průčelí.

Mírně zapuštěná dvojitá okna se sklopkami nahradila někdy mezi lety 1920 a 1950 původní špaletová okna zasazená v líci fasády.  V posledních  dvaceti letech byla osazena současná výloha i vstupní dveře.  Přesto si dům uchoval velkou část autentického výrazu.

Kde se tedy teď stala chyba? Pomineme použití moderních stavebních materiálů, tedy tenkovrstvé cementové omítky a plastové perlinky, které nejenže nerespektují původní technologii, ale nepomáhají stavbě příliš ani ze stavebně-technického hlediska, a zaměříme se na to nejpodstatnější – Při opravě byla zatmelena rustika armovaných lesen! Proč? Lenost zedníků? Šetrnost investora? Vždyť její obnova na poškozených partiích by byla zcela prostá, jen by se na požadovaná místa vložila centimetr široká laťka … To že profilace korunní římsy byla zakryta stejným způsobem, je tedy pochopitelné. Co pak by se někdo, kdo nezvládne prostou rustiku dělal se šablonou na vytažení profilu? Člověk si může jen postesknout nad úpadkem řemesla. Nešlo přece o žádné štukatérské veledílo, ale o rutinu, kterou by zvládl ještě před padesáti lety každý venkovský zedník. Jediné co nás může utěšovat je, že nedošlo k okopání původní omítky, pouze k jejímu překrytí  a osvícený majitel by někdy v budoucnu mohl celou věc (složitě) napravit.

Povrchový nátěr fasády si zaslouží také komentář. Možná až na intenzitu odstínů nelze výběru barevné kombinace mnoho vytknout. Rozvržení má logiku – tmavý sokl, světlejší boční leseny, rizalit a parapety,  žluté plochy. Asi by bylo vhodné alespoň v barvě zachovat leseny kolem rizalitu a jeho plochu natřít žlutě, kolem oken mohla být klidně malovaná pasparta, ale to je jen fakultativní možnost, nikoliv hrubá chyba. Co se ale příčí vší, jinak v celku dodržené, tektonické logice je římsa! Proč proboha není v barvě lesen? Takhle je celá fasáda neukončená! Leseny nic nenesou, jen tak ční vzhůru – a mistru malířskému to ani nepřišlo divné.

Teď můžeme jen doufat, že brzo přijde na řadu výměna oken za plastová, pokud možno jednodílná – a bude dílo dokonáno!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
10 Responses
  1. Milda K. napsal:

    Ahoj Pavle. Jsem rád za tvůj komentář k opravě domu v Husově ulici č.213. Chápu, že můžeš mít výhrady k opravě zmíněného domu či můžeš učebnicovým příkladem vysvětlovat co se udělalo špatně a jak by to mělo být! Je od tebe hezké, že se zajímáš o architekturu domů a z tvého komentáře je i patrné, že ti to není lhostejné! Nicméně každý máme jiný pohled na stejnou věc. Co se nelíbí tobě, líbí se někomu jinému a pokud je ti známo nic není zadarmo. Až budeš vědět o někom kdo za „rozumné peníze“ bude ochoten fasádu opravit do původního vzhledu, dej mi vědět. Rád se s ním domluvím. Nebo, že by jsi chtěl přímo ty sám přidat ruku k dílu??? Milda K. PS.: Mimochodem, fasáda neni dodělaná, protože začlo mrznout. Jistě tvému zkušenému oku neunikl fakt, že fasáda je natřená pouze jednou! Bohužel díky počasí se bude pokračovat až to počasí dovolí.

  2. Zdravím – díky za zajímavý článek- názor , se kterým souhlasím. Zabýváme se výrobou dekoračních sádrových prvků a fasádních profilů. Více na http://www.dekorastuck.cz
    Našim cílem je,aby se u zdobených fasád zachovávala jejich původní podoba …což se bohužel často neděje …..

  3. Je to barbarství, co s tím domem udělali. Nejlepší je proto využít možnosti návrhu fasády, než se začne stavět. Mohli by to aspoň dopředu pojednat s obyvateli či alespoň se zastupitelstvem.

  4. Sondra napsal:

    I read a lot of interesting articles here. Probably you spend a lot of time writing, i
    know how to save you a lot of work, there is an online tool that creates high quality, SEO
    friendly posts in seconds, just search in google – laranitas free content source

  5. Tak já si myslím, že se objevují i horší příklady zpackaných rekonstrukcí…

  6. Spencer napsal:

    GHS tools l’appli de référencement pour tous ! si vous etes une société un particulier ou un entrepreneur Ghs Tools peut vous faire gagner beaucoup d’argent.

  7. sketchfab.com napsal:

    Wow, that’s what I was exploring for, what a information! existing here at this web site, thanks
    admin of this web site.

  8. Réserver votre place de parking en seulement quelques clicks !
    Vous pouvez sélectionner la place de parking
    qui s’adapte très bien à votre véhicule.
    La réservation de votre place de stationnement s’effectue sur le site allopark.com

  9. george napsal:

    Dobrý den mám též fasádu z roku 1820 a mohu Vám jen říct toto… investice starou metodou štukaterstvi je obrovská a při dnešních kyselých deštích prosolených silnic a provozu aut je po fasádě staru metodou za tři roky ámen!!! dnešní materialy a technologie jsou mnohem efektivnější a vtom případě i levnější a to i v časovém horizontu trvanlivější a to čerpám nejen z vlastní skušenosti.

  10. okna blog napsal:

    Hola, fajny artykuł.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>